Menu

Чланци

Вести

Радионице као припрема за снимање филма

У оквиру пројекта „Једнаке шансе у средњошколском образовању“, ученици Политехничке школе су гостовали у Новом Саду у Техничкој школи “Павле Савић“, радећи на осмишљавању сценариа за ауторски филм на тему људских права, дискриминације, и интеркултуралности. 

Циљ овог скупа био је вођење дискусије кроз дводневне тематске радионице у функцији снимања едукативног ауторског филма за рад са младима и бележење сведочанстава младих о личним доживљајима дискриминације у различитим контекстима. Тимови младих су кроз разноразне технике анализе, синтезе, рефлексије и ауторефлексије пролазили кроз радионицу “О драматургији и још по нешто“, вођени модератором Зораном Таировићем. 

Млади из 3 пројектна града размењивали су искуства у оквиру кровне теме сусрета. На паралелама етничких дискурса, дискурса неравнотеже моћи, проблемима који чине основу опресије, до ефикасних стратегија за превазилажење проблемских ситуација , допирали су до суштинског контекста и потконтекста у којима се радња филма дешава.

Афицирани могућом ситуацијом, у којима се основне теме провоцирају, актуелизује се и поставља пред младе и њихове вршњаке изазов за превазилажење реалних дискриминисаних и опресивних модела понашања, кроз процес освешћивања личних имплицитних теорија, ка успостављању механизама који иницирају активизам „ћутљиве већине“. 

Излиставањем могућих нивоа различитости у свету младих и њихових вршњака који би могли бити окосница ауторског филма издвајају се теме: родна неравноправност, религијски аспект доминантности већинске културе, поларитет богатих и сиромашних и др. Израђен је сценарио.

У завршном делу састанка су договорени могући термини аудиција за глумце у сва три пројектна града, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. 

професор Снежана Савић

Радионица "Упознајмо се"

У оквиру пројекта "Радионице, рад и игре", у просторијама Политехничке школе, одржана је 11. октобра 2013. године прва радионица на тему "Упознајмо се“. Водитељи радионице су: Драгана Зарков, педагог и Јелена Нешић, психолог. Циљ радионице је међусобно упознавање деце и ученика, ради стварања повољне, позитивне атмосфере у даљем раду у оквиру активности пројекта "Радионице, рад, игра". 

Радионици је присуствовало двадесет ученика. Атмосфера је била радна, позитивна и подстицајна. Кроз игре упознавања и повезивања, ученици су имали прилику квалитетне размене, ближе се упознали и релаксирали. Активности: 

  • Прича о мом имену, презимену или надимку
  • Размена у пару подела сличица питам те, питаш ме...
  • Шта нам је заједничко? (особине, способности, вештине, волим/ не волим, желим...)
  • Четири годишња доба (невербална комуникација)
  • Игрица: Киша (ослушкивање чланова групе)

По утисцима записаним на стикерима, које су ученици оставили на крају радионице, може се закључити да је циљ постигнут.

Више кроз слике....

Пројекат Центра Е8 ,,Буди мушко – мењај правила“

У Политехничкој школи, је у периоду од 1. до 3. 10. 2013. године, реализован тренинг за ученике, са циљем да се кроз едукативне радионице утиче на позитивне промене ставова и понашања средњошколаца, тако да подржавају родно равноправне друштвене норме, здраве стилове живота и обесхрабрује насилно понашање у било ком облику.

Подстицањем активизма и волонтеризма кроз активности "Буди мушко" клуба, ученици су имали и едукацију о планирању и реализовању јавних акција, које ће се остваривати до краја школске 2013/14. године.

Опширније: Пројекат Центра Е8 ,,Буди мушко – мењај правила“
Dodaj komentar (0 Komentari)

Међународни дан животиња

У Крагујевцу се, по први пут обележио Дан заштите животиња, на нивоу повезивања образовно- васпитних институција и неформалних група на локалу. У еко парку Илина вода, на едукативан и креативан начин обележен је 4. октобар, датум битан за све пријатеље животиња. Циљ реализованих едукативно – информативних и креативних радионица је скретање пажње деце и ученика на неповољан положај животиња, због неморалног понашања људи према њима; информисање о угроженим врстама у Србији и подсећање да животиње као и људи, имају право на живот.

Детаљније...

 

Dodaj komentar (0 Komentari)

Радионица "Договори се"

У сусрет спречавању вршњачког насиља и адекватном одговоруна могући акт насилничког деловања, на иницијативу професора Владимира Ерца и Снежане Савић, у четвртак 3.10.2013. године, одржана је радионица под називом „Договори се“.

Циљ реализације ове радионице јесте испитивање нивоа сазнања ученика четвртог разреда о могућим реакцијама на насилну акцију и њихово освешћивање  о адекватном ненасилном одговору.

Након спроведене анкете и дискусије на тему „Реакција на насиље“, током радионичарског рада, ученици су показали висок ниво и нтересовања и свесности у неопходности ненасилног решавања конфликата и потребе решавања проблема ненасилном комуникацијом. 

Снежана Савић, координатор Тима младих

 

Страна 67 од 86

Поткатегорије

Login Form

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription