Menu

Чланци

Вести

Неформално образовање

Настављајући дугогодишњу праксу наша школа је и ове године  организовала обуку из области неформалног образовања за све ученике завршних разреда.Основни циљ предавања је стицање нових вештина и знања која ће помоћи матурантима да лакше схвате и приближе се свету рада, као и наставку школовања. У току обуке из неформалног образовања посебна пажња је посвећена следећим темама:

-Писање си вија-биографије, пропратног писма и комуникација са послодавцем-предавач- Марија Ђокић
-Каријерно вођење–предавач Весна Радаковић
-Тимски рад-предавач Јасна Лазин
-Пословна комуникација-предавач Пера Стефановић

Обука је одржана13 i 14.05. 2013. године у просторијама школе.

                                                                                                   Тим за неформално образовање

Dodaj komentar (0 Komentari)

Креативне радионице у Малом Иђошу

У оквиру пројекта „Једнаке шансе у средњошколском образовању“ планиране су креативне радионице, чији је циљ било оснаживање тима младих за активно укључивање у све сегменте друштва. Први део радионица одржан је од 10. до 12. маја у Малом Иђошу.

Програм рада на овим радионицама је био веома добро осмишљен од стране мултимедијалног уметника Зорана Таировић, који је веома вешто водио све учеснике кроз дијалог, наводећи их на размишљање и доношење одређених ставова. Млади су то добро прихватили (прича о Карлу Луису, о меморији, идентитету, субкултури, медијима).

Кроз дијалог, полако је настајао текст песме која је била крајњи циљ радионица. На тексту су млади радили самостално говорећи по једну лепу и једну лошу вест, ситуацију, паролу или догађај. На крају првог дана урађена је радна верзија текста.

Другог дана боравка, медијатор је након уводне радионице оставио довољно времена за дораду текста и рад у групама. У послеподневним сатима, након припрема које су биле неопходне за снимање договорено је ко ће бити извођачи, да ће део песме бити снимљен на ромском, а део на енглеском језику, и да ће рефрен изводити сви заједно. Млади су спровели процес компоновања музичке матрице и учествовали у процесу снимања. Трећи дан је био резервисан за евалуацију и договор о даљем раду. Као крајњи продукт првог сусрета добили смо сонг „Револуција ума– промени свет“ („Mind Revolution – change the World“). Првом сусрету младих из Модел школа, присуствовало је и активно учествовало укупно 15 ученика, три наставника.

На овим радионицама из наше школе учествовали су: Шебек Огњен, Данијел Миљајевић, Стевић Марко, Адамовић Богдан и Савић Никола и наставник Саша Васиљевић. Њихов рад током овог сусрета је за сваку похвалу. Све радионице су снимане за потребе израде филма.

Следећи сусрет Тимова млдих је планиран за 7.,8. и 9.јун 2013. година.

Ревија „Примена савремене технологије у образовању“

У оквиру прославе Дана града Крагујевца, у Политехничкој школи је 10. маја 2013. године,у 12 часоваодржана ревија "Примена савремене технологије у образовању", чији је циљ побољшање квалитета наставе уз примену савремених метода и технологијa, кроз презентације наставника и фудбалске утакмице ЛЕГО робота.

На ревији су наставници Математичке гимназије и Рачунарске гимназије из Београда, Електро-саобраћајне школе Никола Тесла из Краљева и Политехничке школе одржали презентације о примени савремених метода и технологије у настави.

Наставници Математичке гимназије и Рачунарске гимназије, Душа Вуковић и Јовица Милосављевић су презентовали Oracle курсева намењене наставницима и ученицима основних и средњих школа као и примену савременог софтвераLabView-а и хардверау настави физике, и начин како ученици могу да врше поједине експерименте приступајући кабинету физике и од своје куће .

Наставник Политехничке школе, Катарина Вељковић је презентовала глобалну заједницу наставника „Партнер у учењу“ чији је основни циљ унапређивање процеса учења и подучавања. У оквиру ове заједнице сваки наставник као члан може бесплатно преузети алате, користити видео туторијале, преузимати комплетне припреме других наставника, укључити се у дискуију и размењивати своја искуства са наставницима широм света.  

Наставник Миодраг Вучинић из Електро-саобраћајнa техничкешколе Никола Тесла из Краљева је одржао  презентацију примера добре праксе где је показао како је могуће успоставити корелцију између предмета као што су електротехника, механика и програмирање.

Видео са презентација које су одржане на ревији.

У другом делу ревије одигране су фудбалске утакмица између ЛЕГО робота ученика Политехничке школе, Електро-саобраћајне школе Никола Тесла из Краљева и МТШ15. мајиз Ниша. Утакмице су трајале десет минута.

Сваки тим је креирао робота тако да се разликује по изгледу и по начину управљања од другог робота. Ученици су роботе управљали помоћу рачунара, џојстика и телефона са андроид системом.  Наша екипа коју су чинили ученици III3 (Техничар за роботику) је робота програмирала у C#и управљала са њим помоћу рачунара. Комуникација између робота у рачунара остварена је преко блутута.

Након одржаних утакмица прво место је  заузела екипа ученика из Краљева, победивши нашу екипу са 3:1.

Утакмицу ЛЕГО робота гледали су и ученици основних школа, који су након завршеног турнира и сами покушали да  управљају ЛЕГО роботима.

Dodaj komentar (0 Komentari)

Посета Суботици

У оквиру дугогодишње сарадње Политехничке школе и техничке школе „Иван Сарић“ из Суботице, наши представници су били позвани да 10. и 11. маја гостују на „Пројектној недељи“ – традиционалној манифестацији школе домаћина, у оквиру које се њихови ученици награђују за истакнута постигнућа у категоријима електротехничке и машинске струке.Ово је била прилика да наши професори и ученици бројним гостима суботичке школе представе своје учешће у наставним, ваннаставним и пројектним активностима у овој школској години.Осим тога, дводневни боравак у Суботици је укључио и упознавање са богатим културно-историјским наслеђем града и околине, као и дружење са, такође гостујућим, представницима Техничке школе из Ужица.

                                                                                                                          Проф. Јована Јанић

Dodaj komentar (0 Komentari)

Ватерполо утакмица

У циљу промовисања спорта међу младима и здравог живота, представници руководства клуба и првенствено други тренер, господин Дејан Јововић су омогућили да 4. маја мечу између Радничког и  Црвене Звезде присуствују чланови ученичког парламента наше школе. Том приликом, пред почетак утакмице, је широком аудиторијуму званично представљен ученик наше школе Младен Димитријевић, уједно и члан млађег тима ватерполо клуба, са поруком о фер плеју и спорту у школи. Овиме је уједно започета сарадња наше две установе а до краја школске године у плану је и Недеља спорта у Политехничкој школи, којој ће присуствовати истакнути спортисти крагујевачких клубова.

Као Ученички парламент који се годинама бави анимирањем и ангажовањем чланова крагујевачке ученичке популације у циљу подстицања младих ка друштвено одговорном понашању у школској и локалној заједници, поносни смо на званичну подршку коју од недавно па у будућим активностима и нашем раду пружа наш крагујевачки ватерполо клуб Раднички. Наши ученици су годинама на локалном и републичком нивоу веома активни учесници бројних спортских манифестација и, више од тога, истакнути су носиоци признања и награда.

                                                                                                                           проф. Јована Јанић

Dodaj komentar (0 Komentari)

Страна 71 од 85

Поткатегорије

Login Form

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription