Menu

Вести

Bravar zavarivač

Školovanje u profilu bravar-zavarivač odvija se po obrazovnom modelu sa elementima dualnog obrazovanja. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem. Slično kao i u dualnom obrazovanju, jedan deo školovanja budućih bravara-zavarivača odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom. U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje kroz rad u kompaniji počinje od druge godine školovanja i realizuje se u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno.

Osim povećanog broja časova koje učenici/ce provode na učenju kroz rad u kompaniji, i kvalitetet njihove obuke je poboljšan. Naime, učenje kroz rad u kompanijama realizuje se na savremenim mašinama, uključivanjem učenika/ca u proces rada i uz podršku instruktora koji su obučeni za rad sa mladima. Učenje kroz rad u kompaniji, u realnim radnim uslovima, pored sticanja stručnih veština, omogućava učenicima i usvajanje socijalnih veština kao što su komunikacija sa kolegama, odnos prema poslu i kompaniji, ponašanje na radnom mestu i slično. Kombinovanjem znanja koje stiču u školi, uz praktična znanja i veštine koje stiču u kompaniji, učenici/ce se na pravi način osposobljavaju za potrebe privrede i time dobijaju bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja. Osim znanja i veština koje im povećavaju šanse da se zaposle odmah po završetku školovanja, bez dodatnih obuka i prilagođavanja, učenici/ce u profilu bravar-zavarivač kroz obavezan predmet preduzetništvo stiču znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Obrazovni profil bravar-zavarivač razvijen je u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

Dodaj komentar (0 Komentari)

Industrijski mehaničar

Školovanje u profilu industrijski mehaničar odvija se po obrazovnom modelu sa elementima dualnog obrazovanja. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem. Slično kao i u dualnom obrazovanju, jedan deo školovanja budućih industrijskih mehaničara odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom. U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje kroz rad u kompaniji počinje od druge godine školovanja i realizuje se u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno.

Osim povećanog broja časova koje učenici/ce provode na učenju kroz rad u kompaniji, i kvalitetet njihove obuke je poboljšan. Naime, učenje kroz rad u kompanijama realizuje se na savremenim mašinama, uključivanjem učenika/ca u proces rada i uz podršku instruktora koji su obučeni za rad sa mladima. Učenje kroz rad u kompaniji, u realnim radnim uslovima, pored sticanja stručnih veština, omogućava učenicima i usvajanje socijalnih veština kao što su komunikacija sa kolegama, odnos prema poslu i kompaniji, ponašanje na radnom mestu i slično. Kombinovanjem znanja koje stiču u školi, uz praktična znanja i veštine koje stiču u kompaniji, učenici/ce se na pravi način osposobljavaju za potrebe privrede i time dobijaju bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja.

Obrazovni profil industrijski mehaničar razvijen je u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Pod pokroviteljstvom Vlade Savezne Republike Nemačke, projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

Dodaj komentar (0 Komentari)

In memoriam - Ђилберто Влаић

Професор Ђилберто Влаић, велики добротвор и пријатељ наше школе, напустио нас је после дуге и тешке болести. Професор Влаић био је професор хемије на више светских универзитета, оснивач хуманитарне невладине организације Не бомбе, него карамеле, носилац многобројних признања и почасни грађанин Крагујевца.

Детаљније ...In memoriam - Ђилберто Влаић
Dodaj komentar (0 Komentari)

RYCO projekat - School mirror (Školsko ogledalo)

У петак, 18.5.2018.године, у просторијама Министарства омладине и спорта обављено свечано потписивање уговора и кратко представљање пројеката, првенаца прихваћених од  Регионалнe канцеларијe за сарадњу младих – RYCO (Regional Youth Cooperation Office).
Испред Политехничке школе - Горица Пантелић, наставник математике и Никола Шебек, организатор практичне наставе.

Ноћ музеја 2018. у Галерији Политехничке школе

Љубавни облици

У галерији Политехничке школе одржана је Ноћ музеја. Представљена је заједничка изложба три младе сликарке Милице Радовић, Сузане Џелатовић и Катарине Недељковић. Завршиле су основне студије на ФИЛУМУ у Крагујевцу, у класи професора Жељка Ђуровића, тренутно су на докторским студијама на Универзитету уметности у Београду. Чланице су УЛУСА. Излагале су на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена до петка, 1. јуна 2018.

Детаљније . . .Ноћ музеја 2018. у Галерији Политехничке школе

Страна 12 од 77

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

ШКОЛСКЕ АНКЕТЕ - Самовредновање

Страница школског тима за самовредновање

садржи анкете за ученике и наставнике у циљу самовредновања постигнућа школе.

Go to top buy metformin without prescription