Menu

165 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ

I   12. март- изложба ученичких радова  Архитектура Војнотехничког завода

Поставка је садржала 14ученичких радова, а за мотив је узето шест објеката који представљају значајно архитектонско наслеђе града Крагујевца и део су образовно - индустријске целине некадашњег Војнотехничког завода.Коришћене су технике : акрилика на платну, цртеж, акварел и пастелна папиру, као и уметничка фотографија. Поред ученичких радова приказано је и идејно решење поштанске маркице, први пут одштампане у историји школе. Изложена је и јубиларна плакета, која је, поред поштанске марке, идејно решење наставника и ученика наше школе.

II  13. март - Регионална саобраћајна конференција на тему Саобраћајнообразовање и привреда - култура безбедности

Поред гостујућих побратимских и пријатељских  школа : Техничке школе из Ужица, Техничке школе из Суботице, Четврте гимназије из БиХ, Средње стручне школе из Подгорице, Средње стручне школе из Љубљане, конференцији су присуствовали представници  Агенције за безбедност саобраћаја  и  Дирекције за урбанизам. Гости су укратко представили своје школе, њихов рад и сарадњу са привредом у свом месту и на тај начин поделили позитивна искуства са присутнима. Гостујуће пријатељске школе јубиларног рођендана  наше школе биле су и ОШ Макса Плетершника из Пишеца (Словенија) и Средња школа уметничких заната из Прага са којима већ неко време остварујемо сарадњу. Захваљујући Erasmusпројекту Школско огледало стекли смо и нове пријатеље - Средње школе из Скадра и Корче (Албанија) и Средња школа из Прилепа.

Уследило је вече музике и поезије на тему - Свуда бука, а нигде никога. Осмислили су га ученици и наставници школе, са жељом да у најлепшем светлу  прикажу своје амбиције и таленте, као и стихове познатих српских и светских књижевника. Такође, представљени су и сликарски потенцијали школе, у делу који је садржао филм о Милици Рајковић, ученици трећег разреда, која је том приликом представила портрет Десанке Максимовић. Све наведено пратио је и школски бенд. Тема радова била је Уметност о уметности. .

 

III   14. март - Отварање модерног CNC тренинг центрау новој ручној радионици  која  је реновирана и опремљена у оквиру пројекта Подстицање запошљавања младих, који спроводи немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ  у сарадњи са локалнимфирмама: UNIOR COMPONENTS, GORENJE MDM, MIND GROUP, SIEMENS, WACKER NEUSON , TEXIMP Београд, а уз подршку Скупштине  града Крагујевца .

 

Свечана академија поводом обележавања 165 година постојања Средње стручне школе одржана  је у музеју Стара ливница.

Рецитал Писма о мојој школи осмишљен је као историјски преглед постојања наше школе заснован на епистолама (писмима), па као непосредни лирски запис у директном обраћању пружа утиске, сећања, богатство емоција реално постојећих личности које су обојене и елементима фикције. Оквирна нарација је била у функцији подсећања на почетке српског школства, као и на место које наша школа са поносом заузима у тој мапи времена. Пројектовани видео запис пружио је обиље историјског материјала у виду слика и докумената у складу са садржајем текста.

Време је река, а школе чудне лађе. Многе су кренуле низ реку, насукале се, нетрагом нестале у песку. Само мало њих издржи искушења реке времена и успе да преда свој тешки благослов знања будућим нараштајима.

Извођење програма у оригиналном простору некадашње ливнице Арсенала    нагласило је експресивност и магију времена из кога смо потекли.

Школа је додељивањем плакета захвалности подсетила колико има пријатеља међу заслужним појединцима и партнерима школе доказаних током дугогодишње и успешне сарадње: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство спорта и омладине, Скупштинаграда  Крагујеваца, Привредна комора Србије, немачка организацији за међународну сарадњу (ГИЗ) , амбасаа  Савезне Републике Немачке  и компанијеЗастава ОРУЖЈЕ, UNIOR COMPONENTS, GORENJE MDM, MIND GROUP, SIEMENS, WACKER NEUSON , TEXIMP Београд и Сунце Маринковић.

                                                                         Координатор јубилеја

Марија Ђокић, помоћник директора

Login Form

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription