Menu

Осипање ученика

УНИЦЕФ и Центар за образовне политике, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, реализују пројекат „Спречавање осипања ученика из образовног система Републике Србије - yспостављање и спровођење механизма за рану идентификацију ученика у ризику од осипања, реаговање и реализацију мера превенције и интервенције на нивоу школе”.

У Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године превенција осипања из образовног система у Србији је препозната као један од приоритета у циљу унапређења квалитета и образовања и запошљивости.

Овај пројекат има за циљ да заједно са школама и националним институцијама развије мере за препознавање ученика у ризику и одговарајуће мере интервенције на нивоу школе, као и да допринесе смањењу осипања и раног напуштања школе деце и младих кроз успостављање и спровођење механизама за рану идентификацију ученика у ризику од осипања, реаговање и реализацију ефикасних мера превенције иинтервенције на нивоу школе.

Пројекат такође има за циљ да смањи осипање ученика у изабраним школама, да тестира креиране препоручене мере и пружи системске препоруке, као и да оснажи капацитете школа за самостално креирање и спровођење политика у овој области. Пројекат ће трајати од априла 2014. године до октобра 2016. године, и обухватаће школску 2014/2015. и 2015/2016. годину.

Пројектни тим Политехничке школе чине: директор Синиша Којић, координаторка пројекта Јасмина Лазин, помоћница директора Миланка Трифуновић, педагошкиња Драгана Зарков, психолошкиња Бојана Гавриловић, проф. Јасмина Ђурић, проф. Горица Пантелић, проф. Саша Васиљевић, проф. Оливера Првић-Ерац, проф. Милица Гаљак-Николић и проф. Снежана Савић.


 

Одржан семинар "Ни црно ни бело"

У оквиру пројекта “Превенција осипања ученика из образовног система Републике Србије“, кроз процес континуираног стручног усавршавања наставника, у нашој школи је одржан семинар „“Ни црно ни бело - програм за рад са децом/младима, против предрасуда, за толеранцију и интеркултуралност, од 16-18.марта 2015. године.Семинару је присуствовало 25 учесника из удружења “Ромско –српско пријатељство Стабло“, ОШ „Милоје Милојевић“, ОШ“Карађорђе“, II Техничке школе и Политехничке школе. Предавачи Сања Печенковић, стручни сарадник-педагог Политехничке школе и Петар Илић, стручни сарадник Школе моде и лепоте,  реализовали су семинар са циљем да покажу учесницима адекватне механизме развијања толеранције код деце/младих за друге културе, кроз критички однос према предрасудама и изградњу заједнице у којиј се негује солидарност и интеркултуралне вредности кроз потпуну прихваћеност различитости.

Опширније: Одржан семинар "Ни црно ни бело"

Активности на пројекту

Током септембра/октобра 2014. године спроведене су следеће активности:

 • пројекат је презентован наставничком већу у присуству ментора пројекта
 • израђен је акциони план ТПО
 • одржан је заједнички родитељски састанак за први разред на коме је презентован циљ пројекта
 • пројекат је презентован Савету родитеља са нагласком на битност образовања уопште и одабран је тим родитеља који ће сарађивати са пројектним тимом у иницијативи спречавања осипања ученика
 • одржана је обука свих одељењских старешина и дата упутства за предстојеће активности ране идентификације ученика ризичне групе
 • успостављена је сарадња са локалном самоуправом
 • прикупљени су подаци ради идентификације ученика под ризиком од осипања
 • презентован је пројекат ђачком парламенту са нагласком на циљ пројекта и начин формирања вршњачких тимова као подршка идентификованим уценицима у ризику од осипања
 • израђен је буџет
 • одржано је предавање родитељима од стране Полицијске управе на тему Безбедност младих
 • извршена је обука стручних сарадника са циљем оспособљавања за примену три инструмента за тестирање ученика за које се израђује и спроводи Индивидуални план превенције осипања.

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top