Menu

Пројекти

Завршна конференција пројекта

У оквиру пројекта „Једнаке шансе у средњошколском образовању“, одржана је од 03. до 04. децембра 2013. године, завршна конференција „Инклузивна политика у образовним установама“.

На овој конференцији, учесници су имали прилику да сагледају резултате пројекта и да кроз узајамно информисање и отворени дијалог дође до кретивног приступа смањењу дискриминације. Кроз активну дикусију свих учесника и медијске продукте ученика три школе (Политехничке школе, Техничке школе „Павле Савић“ из Новог Сада и Школе моде и лепоте из Ниша) промовисана је и основна идеја пројекта интеркултуралност у образовању.

На конференцији је приказан и филм „Ружо моја – ово је наша табу прича“. Аутор овог филма Зорана Таировића, је обликовао ову причу уз помоћ ученика три школе, који су били аутори сценарија, шминкери, костимографи и глумци.

Директор Синиша Којић, презентовао је нашу школу као једну од три Модел школе која је развила ресурсе који подржавају инклузивну политику у образовању. 

Више кроз слике ....

Катарина Вељковић, координатор тима

Како организовати виртуелну посету Атлас експерименту у ЦЕРН-у

Први ОДС вебинар (Open Discovery Space Webinar) на тему “Како организовати виртуелну посету Атлас експерименту у ЦЕРН-у”(“How to organize a Virtual Tour to the Atlas Experiment at CERN”) ће бити одржан у петак, 6. децембра у 16:30 (CET). 

Заинтересовани наставници добиће интерактивно упутство и савете за организацију виртуелних посета ученика највећој светској лабораторији за физику и њеним истраживачким обектима. Додатне информације о догађају и самом АТЛАС експерименту можете наћи овде.

Региструјте се за вебинар користећи упитник и започните узбудљиво путовање кроз физику честица.

Вебинар ће водити др Angelos Alexopoulos (CERN) и др Sofoklis Sotiriou (EA) директно из контролне собе АТЛАС експеримента.

Катарина Вељковић, координатор ОДС пројекта у нашој школи

Радионица "Језик позитивне акције"

У оквиру пројекта "Радионице, рад и игре", 02. децембра 2013. године, професорка филозофије Снежана Савић, , одржала је радионицу под називом "Језик позитивне акције". 

Учесници радионице били су млади Политехничке школе, који су имали прилике да кроз ову радионицу свој уобичајени комуникацијски стил унапреде и преиначе у вид позитивног комуникацијског приступа. 

Изискујући жељено понашање саговорника кроз афирмативну комуникацијски приступ ученици су препознали предност позитивне акције (разговорне) у свакодневној реалности, као и неопходност међусобне вербално испољене емпатије.

Више кроз слике ...

Семинар "Изградња одељењске заједнице успостављањем правила и самодисциплине"

У оквиру мини пројекта „Модел минималне педагошке интервенције“ који је део пројекта „Једнаке шансе у средњошколском образовању“, од 29. 11. до 01. 12. 2013. у Медицинској школи „Сестре Нинковић“, одржан је акредитован семинар „Изградња одељењске заједнице успостављањем правила и самодисциплине“.

Овај семинар су реализовали наставници (тренери: Славица Јанковић, Катарина Вељковић, Снежана Савић, Оливера Првић Ерац, Милан Габарић и Драгана Зарков) наше школе, који су кроз радионице теоријски и практично пружали знања о школа као заједница која учи, одељењским процедурама, као и вештинама које су неопходне за конструктивну комуникацију у одељењу или тиму, у циљу превазилажења сукоба и конфликата, како међу ученицима, тако и између ученика и наставника.

Учесници семинара су показали велику заитересованост и ангажованост током свих радионица.

Кроз одржане радионице смо показали да као школа имамо одличан тим наставника који ће моћи да буде носилац Модел школе једнаких шанси.

Више кроз слике ...
С
лике са трећег дана семинара

Катарина Вељковић, координатор тима

Снимање филма

У Новом Саду, од 15. до 16. новембра 2013. године у Техничкој школи „Павле Савић“, започела је последња фаза креативног процеса започетог још летос, фаза снимање филма на тему људских права, дискриминације, и интеркултуралности.

Филм је конципиран на реалном животу младих у Србији данас.

Прича почиње доласком нове ученице у разред и њеним тешким прилагођавањем на нову средину. Она покушава да се уклопи и прилагоди на ново окружење и стекне нове пријатеље, што јој и полази за руком. Врло брзо постаје примећена од стрене дечака из одељења који желе да је освоје. Она се заљубљује у једног дечака из имућне породице, који јој је на први поглед отворио срце, међутим врло брзо се види да му намере нису биле искрене. Он злоупотребљава њену приврженост и верност и у интимним тренуцима одлучује да снима њих двоје, и касније снимак поставља на Интернет. Убрзо овај скандал долази и до разредног старешине, директора па и целе школе. У страху да овакав скандал може да поприми несагледиве последице, да уништи живот једне младе особе, да наруши имиџ школе, директор и разредни старешина одлучују да изврше притисак на ученика и да се целокупна ствар, што пре заташка. Ученица при крају схвата ко су јој заиста прави пријатељи и добија њихову подршку. Док се виновник каје због свега што је учинио и то јавно признаје преко друштвених мрежа.

Више кроз слике....

На снимању овог филма учествовали су Огљен Шебек, Данијел Мијаљевић и наставник Филип Милошевић. Промоција филма ће се одржати на завршној конференцији, почетком децембра.

Страна 4 од 13

Поткатегорије

 • CEOOR
 • ATC
 • ACES
 • Једнаке шансе
 • Такмичење ученика у програмирању робота

  Програм треба да помогне младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогући им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије. Циљ програма је да идентификује, изабере и даје подршку талентованим младим људима да се даље усавршавају на различитим пољима индустрије, од:

  • индустријске аутоматизације,
  • индустрије развоја софтвера,
  • роботике,
  • мреже и телекомуникација,
  • ауто индустрија.

  Уз подршку Министарства просвете Републике Србије, локалне заједнице, и водећих индустријских грана ово такмичење ће изнедрити квалитетне раднике. Тиме ће се обезбедити да се такмичење, организује сваке године и постане редовна активности у годишњем плану републичких такмичења Министарства просвете Републике Србије.

 • Радионице, рад и игре
  Општи циљ пројекта: Развијање личих афинитета и подизање свести младих људи када су у питању  вештине успешне комуникације (вербална и невербална комуникација), вештине активног слушања, суочавање са младима који испољавају одређене манифестације друштвено неприхватљивог понашања, методе решавања конфликта и промовисање позитивних људских вредности .
   
  Специфични циљеви:
  1. Повећање стручних компетенција професионалаца и волонтера за реализацију адекватне стручне праксе у раду са децом и младима из различитих осетљивих друштвених група. 
  2. Стицање животних вештина и ефикасније превазилажење проблема младих који испољавају проблеме у понашању у школи, кроз укључивање у радионице и радно окупациону терапију у пластенику.
  3. Потписивање споразума о трајној сарадњи између школе-носиоца пројекта и партнерске установе која непосредно реализује услугу: Дневни боравак за децу и младе са проблемом у понашању.
  Циљну групу чине:
  • ученици Политехничке школе.
  • корисници услуга партнерске установе.
  • запослени у школи, радници који ће бити чланови новооснованог тима за праћење ученика, професионалци и волонтери партнерске установе( просветни радници, психолози, педагози, специјални педагози и један број студената).

  Партнер на пројекту је Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ из Крагујевца, чија је улога да:

  • организује обуке “Договор како то добро звучи“, 
  • реализује активности у пластенику,
  • припреми програм у дневним боравцима, мониторинг активности и 
  • учествује у припреми промотивног материјала и медијске презентације.
 • Open Discovery Space

  ОДС пројекат има за циљ да подстакне дељење, прихватање, коришћење и пренамену постојећих база образовних садржаја. Пре свега он ће демонстрирати начине како да се укључе школске заједнице у иновативне начине поучавања и учења кроз ефикасну употребу електронских ресурса. Он ће промовисати изградњу заједнице бројних европских школа и оснажити их да користе и деле јединствене ресурсе кроз смислене образовне активности. Поред тога, пројекат ће показати потенцијале електронских ресурса да задовоље образовне потребе ових заједница.

  Веб-портал који ће бити развијен током реализације пројекта биће друштвено-оријентисана платформа путем које ће наставници, ученици и родитељи бити у могућности да откривају, усвајају, дискутују и прилагођавају ресурсе својим потребама и интересовањима.

  На крају, пројектом ће се извршити вредновање утицаја и документовати цео процес у мапу која ће обухватити смернице за пројектовање и спровођење делотворних образовних активности заснованих на бази ресурса које би могле бити усвојене од стране других актера у школском образовању.

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top