Menu

Пројекти

Посета Крагујевцу – званични састанак партнерских школа

Као део пројектних активности, први званични састанак партнерских школа ће се одржати у Крагујевцу, у Србији. Међу бројним активностима, као што су званична презентација о учешћу на Академији Средњо-европских Школа и наших пројектних активности, биће одржано беседничко вече „ Reality Check“ ("Провера реалности - Како изградити и опажати свет преко медија,") када ће говори ученика на ову тему бити одржани и награђени, а потом укључени у заједничку брошуру.

Ученици из свих партнерских школа ће такође имати прилику да упознају једни друге стране учешћем у еколошкој радионици Батерија узвраћа ударац (у организацији еколошке секције Политехничке школе) и Караоке журка (у организацији ученичког парламента Политехничке школе). Сви учесници (наставници и студенти) ће се сложити о покретању заједничког блога (као врсте медија) све три школе са информацијама о појединачним и заједничким активностима партнерских школа.

Један од циљева ове посете је договор о покретању магазина „Реалност“ (са истим називом у свим партнерским школама), који ће се бавити истим темама, али са различитим приступима. Ово ће бити прилика да се изаберу и именују новинари, фотографи, уредници, дизајнери међу ученицима из све три школе. Пошто ће посета бити одржана током Октобарских свечаности у Крагујевцу - низ догађаја који су посвећени трагичном догађају током Другог светског рата, 21. октобра 1941. - ово је такође прилика да се наши гости упознају са историјским и културним наслеђем града Крагујевца.

проф. Јована Јанић

Фестивал науке

Професор Милан Габарић, координатор рада Центра за еколошко образовање и одрживи развој је представио на Фестивалу науке који организује крушевачка Гимназија, пројекте у којима је Центар учествовао, као и начин рада. На овај начин наставља се сарадња са Гимназијом Крушевац, са којом је током III Фестивала еколошког образовања у фебруара 2012. године потписан протокол о сарадњи заједно са НВО Стаклено звоно.

Опширније на сајту ЦЕООР

Kick of meeting

Oвогодишње учешће одабраних међународних пројеката на Академији централно-европских школа (ацес) обележено је стартним састанком (кицк-офф меетинг), одржаним у Лашком, источна Словенија, од 24. до 28. септембра. Представници Политехничке школе у оквиру пројекта „Медији и реалност“ су ове године били Јована Јанић, проф. енглеског језика и књижевности, и Никола Микуљевић, ученик одељења II/11.

Кick of meeting је иначе замишљен као прилика да се ученици и наставници из партнерских школа упознају, планирају и уче о својим пројектима заједно. Намера је омогућити да сви раде заједно како би се створила инспиративна атмосфера тако да сви буду ментално стимулисани да осећају и да раде, што повећава креативност приликом имплементације планираних пројектних активности. Првог дана су сви учесници, по пријави у хотел Wellness Park Парк Лашко, у предвечерњим сатима присуствовали поздравном састанку за добродошлицу (Фирст Цонтацт). То је била прилика за први неформални контакт око 200 присутних директних учесника на пројектима широм Европе, укључујући школе из Албаније, Аустрије, Босне, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Косова, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније, Србије. Увече су сви били позвани на релаксирајуће активности за дружење и упознавање учесника овогодишњег ацес-а.

Такозване Pleasure and leasure activities су нудиле стони-тенис, прављење разгледница, фото-рамова, шашаве фотографије, декорисање јастучница и сл…

Други дан је отпочео званичним отварањем и увођењем у свет ацес-а (Official Opening), након чега је неколико сати остављено за упознавање тимова и места одржавања сусрета чланова Акедемије у оквиру пројектних група (Laško Activities). Сви тимови су за задатак имали упознавање Лашког и неговање осећаја заједништва и сарадње приликом извршавања задатака распоређених свуда по месту… Након завршене туре по градићу, учесници Академије су били распоређени у групе према државама из којих долазе (Country Group Meetings), што је била прилика за упознавање са наставницима и ученицима из Ужица, Алексинца, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Суботице. У вечерњим сатима је био организован заједнички одлазак на затворен базен и коришћење садржаја у оквиру Њеллнесс Парк центра.

Трећи дан је конкретно био везан за ширење мреже учења на тему медијске писмености (Web of Learning току дана су пројектни тимови били организовани у два круга састанака (Project teams I, II), ради договора о имплементацији предстојећих пројектних активности, укључујући и водич за наставнике (Next Steps) о наредним корацима који се морају предузети у склопу пројектног тока. У остатку дана је била организована екскурзија у Цеље за све учеснике Академије, и остављено слободно време за неформално дружење. Четврти дан је био посвећен радионицама (Workshops), за које су се наставници и учесници претходно онлине регистровали, и сада били упућени на преподневне (Intercultural schools – lighthouses of the future) и поподневне (Be an actor against violence) сесије. У предвечерњим сатима су пројектни тимови поново били позвани на окупљање (Project teams III), након чега је била организована журка за све учеснике.

Петог дана је у раним јутарњим сатима одржан закључни састанак овогодишњег kick-off meeting -а (Evaluation and Closure), након чега предстоји реализација предвиђених активности према већ предложеном и усвојеном редоследу дешавања у оквиру школа и пројектних тимова.

проф. Јована Јанић пројектни тим

Страна 13 од 13

Поткатегорије

 • CEOOR
 • ATC
 • ACES
 • Једнаке шансе
 • Такмичење ученика у програмирању робота

  Програм треба да помогне младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогући им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије. Циљ програма је да идентификује, изабере и даје подршку талентованим младим људима да се даље усавршавају на различитим пољима индустрије, од:

  • индустријске аутоматизације,
  • индустрије развоја софтвера,
  • роботике,
  • мреже и телекомуникација,
  • ауто индустрија.

  Уз подршку Министарства просвете Републике Србије, локалне заједнице, и водећих индустријских грана ово такмичење ће изнедрити квалитетне раднике. Тиме ће се обезбедити да се такмичење, организује сваке године и постане редовна активности у годишњем плану републичких такмичења Министарства просвете Републике Србије.

 • Радионице, рад и игре
  Општи циљ пројекта: Развијање личих афинитета и подизање свести младих људи када су у питању  вештине успешне комуникације (вербална и невербална комуникација), вештине активног слушања, суочавање са младима који испољавају одређене манифестације друштвено неприхватљивог понашања, методе решавања конфликта и промовисање позитивних људских вредности .
   
  Специфични циљеви:
  1. Повећање стручних компетенција професионалаца и волонтера за реализацију адекватне стручне праксе у раду са децом и младима из различитих осетљивих друштвених група. 
  2. Стицање животних вештина и ефикасније превазилажење проблема младих који испољавају проблеме у понашању у школи, кроз укључивање у радионице и радно окупациону терапију у пластенику.
  3. Потписивање споразума о трајној сарадњи између школе-носиоца пројекта и партнерске установе која непосредно реализује услугу: Дневни боравак за децу и младе са проблемом у понашању.
  Циљну групу чине:
  • ученици Политехничке школе.
  • корисници услуга партнерске установе.
  • запослени у школи, радници који ће бити чланови новооснованог тима за праћење ученика, професионалци и волонтери партнерске установе( просветни радници, психолози, педагози, специјални педагози и један број студената).

  Партнер на пројекту је Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ из Крагујевца, чија је улога да:

  • организује обуке “Договор како то добро звучи“, 
  • реализује активности у пластенику,
  • припреми програм у дневним боравцима, мониторинг активности и 
  • учествује у припреми промотивног материјала и медијске презентације.
 • Open Discovery Space

  ОДС пројекат има за циљ да подстакне дељење, прихватање, коришћење и пренамену постојећих база образовних садржаја. Пре свега он ће демонстрирати начине како да се укључе школске заједнице у иновативне начине поучавања и учења кроз ефикасну употребу електронских ресурса. Он ће промовисати изградњу заједнице бројних европских школа и оснажити их да користе и деле јединствене ресурсе кроз смислене образовне активности. Поред тога, пројекат ће показати потенцијале електронских ресурса да задовоље образовне потребе ових заједница.

  Веб-портал који ће бити развијен током реализације пројекта биће друштвено-оријентисана платформа путем које ће наставници, ученици и родитељи бити у могућности да откривају, усвајају, дискутују и прилагођавају ресурсе својим потребама и интересовањима.

  На крају, пројектом ће се извршити вредновање утицаја и документовати цео процес у мапу која ће обухватити смернице за пројектовање и спровођење делотворних образовних активности заснованих на бази ресурса које би могле бити усвојене од стране других актера у школском образовању.

Go to top